Red Robins

Den skinnende mispel (Photinia) er hjemmehørende i Sydøstasien og Himalaya. Af de mere end 60 arter er arten Photinia x fraseri (såsom sorten ‘Red Robins‘, både som busk og som stængel) og Photinia villosa var. laevis tilbudt.

Photinia x fraseri bliver omkring 2,50 m høj og 2,00 m bred. I maj blomstrer den med klaser af hvide blomster. Busken er stedsegrøn og har store blanke grønne blade, som fremstår slående røde om foråret. Photinia villosa bliver højere, 3 til 4 m og omkring 3 m bred. Disse buske er løvfældende.

De blomstrer upåfaldende cremehvide i maj. Om foråret kommer de frem fra pink til bronzegrønne, og om efteråret får de en smuk orangerød efterårsfarve og røde bær. Fordi bladene bliver røde, beskytter planten sig mod solskoldning, som ellers kunne være et problem i det naturlige miljø, som ofte er snedækket i lang tid.

Både P. x fraseri og P. villosa vokser på alle typer humusrig jord. Jorden skal være veldrænende og på den fugtige side. De kan godt lide en position i solen eller halvskygge, som skal være lidt i læ. Hvis de er helt udsat for vinden eller på anden måde ubeskyttede, kan buskene fryse betydeligt i strenge vintre.

Photinia x fraseri som en solitær busk behøver næppe beskæring. Tidligt på foråret kan dødt, beskadiget eller krydsende træ skæres væk. Skydende grene kan da også afkortes. Hvis det bliver for stort eller skal forynges, kan det skæres betydeligt ned: det gror generelt godt på det gamle træ.

Photinia villosa var. laevis beskæres bedre om vinteren, når den har mistet bladene. Den kan også tyndes ud, hvis det er nødvendigt. Denne busk kan så også skæres tilbage til det gamle træ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *